Birgithe Kosović fortæller om Erik Scavenius
Som politiker, som ægtemand og den,
som vi alle er,
når vi gør regnskab over livets største kamp.
Erik Scavenius, leder af regeringen under besættelsen, er i manges øjne danmarkshistoriens største landsforræder. Her møder vi ham både som politiker i krig og som en mand i en ægteskabskamp. Hans ja til at lede samarbejdet med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live, og krigens spørgsmål og fred og frihed bliver også hans egne. Konflikten bliver sat på spidsen, da han forelsker sig i en 27 år yngre korsetsyerske. Men hvem er denne kvinde, som tilsyneladende ikke har nogen skrupler ved at nærme sig ham, den forhadte?
'Den inderste fare' er ikke kun en roman om at kæmpe for sin menneskelighed. Den handler om et Danmark, der bevæger sig fra enevælde til demokrati. Om dannelse og om det fællesskab, der skal samle os. Om værdier og hvem vi er - også i dag. Scavenius svarede. Hvad svarer vi selv i dag?
Foredraget henvender sig både til litterært og politisk-historisk interesserede.
Birgithe Kosović (f. 1972) fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’ (2010) baseret på historier fra sin jugoslaviske familie, som vandt Weekendavisens Litteraturpris, DR's Romanpris og Danske Banks Litteraturpris. Hendes roman om Erik Scavenius, ’Den inderste fare’ (2018), vandt Politikens Litteraturpris. Hun har skrevet om at vokse op i en to-kulturel familie i ’Det du ikke vil vide’ (2020). Hun har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat.